Rökning och munhälsa

Att rökning är dåligt för hälsan, det är de allra flesta medvetna om. Men att det även är dåligt för munhälsan, det är det inte lika många som har koll på. Även om man har en god tandvård, så kan rökning försämra både tänder och munnen på flera sätt.

Är man rökare så drabbas man ofta än andra av bland annat missfärgade tänder, lagningar, dålig andedräkt, cancer i munhålan, tandlossning och svårigheter att uppfatta lukter och smaker. Rökning har många skadliga effekter på tänder, tandkött och slemhinnor.

Finns samband mellan rökning och sämre munhälsa

De allra flesta är medvetna om att rökning, det missfärgar tänderna. Men det kan även ge dig betydligt värre skador än det! Tandemaljen är vår kropps hårdaste vävnad, så det tål att utsättas för tobaksrök. Dock är det så att de vävnader som håller tänderna på plats, som tandkött och benfäste inte klarar av det alls lika bra. Det gör att du som rökare kan drabbas av tandlossning.

Det har gjorts forskning som visar på att det finns ett tydligt samband mellan rökning och försämrad munhälsa. Generellt sett har rökare sämre munhälsa och färre tänder.

Forskningen visar att det finns ett klart samband mellan rökning och försämrad munhälsa. Generellt sett har rökare sämre munhälsa och färre tänder.

Har du drabbats av tandlossning?

Det allra första tecknet på tandlossningssjukdom är att du får blödande tandkött. Men, är man rökare, så kan parodontit som det också kallas se helt annorlunda ut. När man röker har man sämre blodcirkulation och det gör att tandköttet kan se friskt och stramt ut, och alltså dölja en pågående sjukdomsprocess.

Upptäcker man inte sjukkdomen i tid så kan rökaren alltså redan ha utvecklat omfattande skador på benfästet som inte syns för blotta ögat. Om det är en långt framskriden tandlossningssjukdom så innebär det att det är en ökad rörlighet på tänderna. Detta beror på att benvävnaden kring tanden sakta försvinner. Tandköttet börjar också att dra sig tillbaka, vilket ger blottade tandhalsar.

Vad kan du göra?

Om det är så att du röker och har fått tandlossning så kan det vara en bra idé att sluta upp med rökningen. Det är då lättare att behandla sjukdomen. Det ger bättre förutsättningar för att få en friskare mun. 

3 Feb 2021