Vad är Mortons Neurom och går det att behandla?

Våra fötter kan drabbas av både det ena och det andra. De är ju ganska utsatta samt att vi använder ju dem varje dag. En sak som kan drabba foten, det är Mortons Neurom. Det är en smärtsam nervknut i framfoten. Det är helt enkelt en nerv som hamnat i kläm, det under en lång tid så att det har bildats som en nervknuta. Det kan kännas som du fått en sten i din sko. 

Detta tillstånd kallas även för Mortons sjukdom eller Mortons metatarsalgi. Det går att lindra detta tillstånd, det genom att byta skor, eller så kan du använda speciella skoinlägg. Det senare kan du hitta på footio.se. Skulle det inte hjälpa, så kan det bli tal om en operation.

Varför drabbas man?

Man vet inte riktigt varför det är så att det blir en förtjockad nerv och nervknutor, men orsaken bakom att nerven i sig kommer i kläm kan bland annat bero på att man har på sig skor med dålig passform, att skorna är för hårt åtsnörade eller att man har ett nedsjunket främre fotvalv. 

Detta tillstånd kan drabba alla åldrar, men det är vanligast bland joggare och medelålders kvinnor som ofta använder högklackade skor.

Symtom på att du drabbats är:

  • kraftig smärta i framfoten
  • känsla av att du står på en sten som kommit in i skon
  • brännande känsla som strålar ut i tårna
  • tillfälliga domningar i främre delen av foten
  • förvärrade smärtor vid belastning

Du kan testa att byta skor samt även se till att använda dig av speciella skoinlägg. Vid långvariga problem kan det vara bra att besöka en fysioterapeut eller ortoped för behandling.

30 Jul 2022