Behöver du kosttillskott?

Våra kroppar är beroende av en stadig tillgång på vitaminer, mineraler och andra näringsämnen för god hälsa under hela livet. Ändå kan det vara utmanande att få i oss alla viktiga näringsämnen vi behöver från enbart mat.

Även om kosttillskott inte kan ersätta hälsosamma matvanor, kan de ge tillräckliga mängder viktiga näringsämnen när de används på ett ansvarsfullt sätt. 

Kosttillskott kan spela en avgörande roll för en hälsosam livsstil, om du är en välinformerad konsument.

Vad är kosttillskott?

Kosttillskott är produkter som innehåller vitaminer, mineraler, botaniska eller växtbaserade ingredienser, aminosyror (byggstenarna i proteiner) och enzymer (komplexa proteiner som påskyndar biokemiska reaktioner). De säljs vanligtvis i olika former, inklusive tabletter, kapslar, pulver och vätskor.

Vem har nytta av kosttillskott?

Människor kan idag ta kosttillskott av ett antal olika skäl, bland annat för att:

  • Bevara sin allmänna hälsa
  • Stödja mentala och sportrelaterade prestationer
  • Ge istöd till immunförsvaret

Du som vill ha bra kosttillskott, du kan läsa mer om detta på fitline-pminternational.se

En del individer kan ha mer behov av kosttillskott. Det gäller då bland annat kvinnor som är gravida eller har tänkt att bli det. Bland annat behöver en gravid kvinna 400 mikrogram folat dagligen, antingen från mat eller kosttillskott, för att skydda mot fosterskador. Folat är ett B-vitamin som behövs för att producera genetiskt material, inklusive DNA. 

Äldre kan även de ha behov av olika tillskott, av issa vitaminer och mineraler. Dessa kan inkludera kalcium och vitamin D, som är viktiga för benstyrkan, vitamin B-6 som hjälper till att bilda röda blodkroppar och vitamin B-12 som hjälper till att underhålla nerver och röda blodkroppar.

Om du är vegan, har matallergier eller en intolerans mot laktos, eller har svårt att smälta eller absorbera näringsämnen, kan kosttillskott ge dig viktiga fördelar.

23 Nov 2022