Jobba som bemanningssjuksköterska

Är du nyfiken på att jobba som bemanningssjuksköterska? Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att jobba som bemanningssjuksköterska, både i Sverige, men också i andra delar av Skandinavien och Norden. Fler och fler vårdbolag erbjuder sjuksköterskebemanning, och mängden aktörer på marknaden vittnar om den stora efterfrågan som finns – både bland sjuksköterskor och inom vården. Här får du lära dig mer om sjuksköterskebemanning; vad det innebär samt vart du kan söka dig för att jobba som bemanningssjuksköterska. Låt oss ta börja i rätt ände.

Vad är bemanningssjuksköterska?

En bemanningssjuksköterska är en sjuksköterska som jobbar på konsultbasis. Därför kallas det ibland också för konsultsjuksköterska, eller hyrsjuksköterska. Längden på uppdragen kan variera från heltid- och deltidstjänster till mer tidsbestämda uppdrag, såsom vikariat eller säsongsuppdrag. Som bemanningssjuksköterska kan du bland annat jobba som:

  • Distriktssjuksköterska
  • Röntgensjuksköterska
  • Ögonsjuksköterska
  • Specialistsjuksköterska inom medicin, psykiatri eller andra områden

Här kan du jobba som bemanningssjuksköterska

Det finns flera vårdbolag som erbjuder sjuksköterskebemanning. Här är två av de största svenska aktörerna som du kan vända dig till för att jobba som bemanningssjuksköterska eller hyrsjuksköterska – i antingen Sverige eller andra nordiska länder.

Bonliva

Bonliva är ett stort vårdbolag som erbjuder bra löner och arbetsförhållanden för dig som vill jobba som bemanningssjuksköterska. Bonliva utmärker sig genom att vara upphandlade inom sjuksköterskebemanning i hela Sverige och Norge. Det innebär att de är rikstäckande med ett stort utbud av tjänster i ett flertal kommuner. Som Sveriges kanske största aktör inom sjuksköterskebemanning har de också personal som är dedikerade åt att ordna resor och boende åt konsulterna så att du kan fokusera på jobbet.

Dedicare

Dedicare är störst på sjukvårdsbemanning i Norden och har uppdrag för dig som vill jobba som bemanningssjuksköterska. Dedicare har ständigt mängder av lediga uppdrag både i Sverige och övriga Norden. Som konsultsjuksköterska hos Dedicare får du en arbetsgivare som har kollektivavtal för alla anställda. Med goda lönevillkor och tjänstepension står Dedicare för trygghet. Företaget är också börsnoterat, vilket vittnar om att detta är ett seriöst vårdbolag med ett starkt varumärke.

3 fördelar som hyrsjuksköterska

Att jobba som hyrsjuksköterska innebär enorma fördelar i arbetsförhållandena. Oavsett om du vill prova på något nytt eller om du försöker få ihop livspusslet, och ser möjligheterna i konsultarbete, kan du få utlopp för detta som hyrsjuksköterska.

1. Mer flexibilitet som hyrsjuksköterska

Livet som hyrsjuksköterska ger dig flexibilitet och öppnar upp för nya möjligheter för ditt yrkesliv och privatliv att verka i symbios. Kanske vill du inte jobba heltid, för att få mer tid till familjen eller för att leva ut dina livsdrömmar? Kanske vill du flytta till en annan stad i ett år för att vidga dina vyer och få nya intryck? Som hyrsjuksköterska får du ökad flexibilitet och ett större inflytande på din arbetssituation. Det är du själv som tar kontrollen!

2. Ökat kunskapsutbyte

Som konsultsjuksköterska behöver du inte känna dig bunden till en och samma arbetsplats, utan har förmånen att byta när det passar dig. En fördel med att byta arbetsplats är det ökade kunskapsutbytet som sker. Detta gynnar alla inom vården – både patienter och vårdpersonal i allmänhet, men även den enskilde individen. Kunskap och erfarenhet är det som ligger till grunden för kompetens – en viktig pelare som din lön också kommer att grunda sig på.

3. Högre lön som bemanningssjuksköterska

Enligt Bonliva är en bemanningssjuksköterskas lön motsvarande drygt 330 kronor/timme. Det nationella genomsnittet för vad en hyrsjuksköterska tjänar är med andra cirka 53 000 kronor. De faktorer som avgör en bemanningssjuksköterskas lön är framför allt uppdragets omfattning, arbetsplatsen och arbetsuppgifterna, hur hög arbetsbelastningen är samt den geografiska placeringen. Med i beräkningen tas också utbildning, tidigare arbetslivserfarenheter samt kompetens.

Enligt Vårdförbundet är genomsnittslönen för en sjuksköterska med anställning inom regionen mellan cirka 32 000 – 39 000 kronor*, beroende på specialisering. Även Statistikmyndigheten SCB visar liknande siffror.

* Siffrorna är aktuella för 2020.

14 Mar 2022