Kost och träning

Sambandet mellan rörelse och hälsa och hur rörelse kan användas som medel för att leva ett aktivt liv med god livskvalitet är viktigt att vara medveten om. Om du går hos en fysioterapeut så kan han eller hon inte bara hjälpa dig med bedömning, behandling och träning vid olika sjukdoms -och smärttillstånd utan kan även ge dig goda råd kring kosten. Alternativt kan du besöka en kostrådgivare eller en dietist.

Hur hör kost och träning ihop?

Kost och träning hör ihop brukar man säga. Det är ju så att för att man ska kunna må bra i sin vardag så är det bra förebygga sin hälsa på fler än bara ett sätt. Kost och träning tillsammans är även bra att tänka på för att komma tillbaka om man skadat sig eller är sjuk. Det är ju så att vår kropp, den har ett behov av energi. Denna energi får vi från den mat vi äter. För att orka träna så krävs det rätt kost. Att äta på bestämda tider, före och efter träning är även det viktigt. 

När man tränar ska man äta mat som så att säga består av de byggstenar man behöver. Det är protein, fett och kolhydrater. Utöver det så behöver våra kroppar även vitaminer och mineraler. Sedan är det även viktigt med mycket vätska.

Kost och träningsupplägg

Att sätta upp ett träningsprogram eller ett kostprogram är något du kan få hjälp med och det av olika instanser. Du kan få hjälp av vården, av en fysioterapeut, en dietist, en PT och så vidare. Det är inte fel att få hjälp med att komma igång med kost och träning genom att få ett bra upplägg som du kan följa under ett visst antal veckor. Det kan vara olika inriktningar på ditt upplägg, beroende på vad du har för mål med det hela. Du bör därmed fundera på om målet är att börja träna och äta rätt eller om det är för att gå ner i vikt eller för andra saker. Därefter är det enklare att göra upplägget så att det passar dig och dina behov. 

10 Dec 2020